Termékek Menü
Ön itt jár: > >

GYIK

1.    Mit tegyek, ha nem találtam a laptopomhoz akkumulátort a webáruházban?
Ebben az esetben készítse elő a laptopot és a régi akkumulátort, és hívja fel Ügyfélszolgálatunkat a „Kapcsolat” menüpontban található telefonszámok egyikén. Kollégáink segítenek megoldani a problémát.

2.    Szeretném a laptoppal kipróbálni az akkumulátort vásárlás előtt, megoldható?
Igen, előre egyeztetett időpontban átvételi pontunkon kipróbálhatja a kiválasztott akkumulátort a laptopjával és annak töltőjével – amennyiben az akku nálunk raktáron van. 
Szükség esetén tudunk univerzális töltőt biztosítani a teszthez, de csakis a vevő saját felelősségére!

3.    Szükséges teljesen feltölteni és teljesen lemeríteni az akkumulátort?
A Li-ion akkumulátorokra nem jellemző a Ni-Cd vagy a Ni-MH akkumulátoroknál megismert un. „memória effektus”, azaz ha ezeket az akkumulátorokat nem töltjük fel és nem merítjük le teljesen, akkor csökken a kapacitásuk. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a szoftver által kijelzett hátralévő üzemidő jelentősen eltér a valóságostól. Ebben az esetben tanácsos egy teljes feltöltési-lemerítési ciklust elvégezni, mert így a szoftver jobban „be tudja lőni”, hogy mennyi a rendelkezésre álló idő a laptop kikapcsolódásáig.

4.    Le kell venni az akkumulátort ha töltőről megy a laptop?
Alapvetően nem szükséges. Azonban ha rendszeresen csak töltőről használjuk a laptopot, akkor célszerű lehet levenni és megfelelően eltenni az akkumulátort, hogy feleslegesen ne töltsük/merítsük – ezzel is csökkentve az élettartamát.

5.    Hűtőben tárolva az akkumulátort növelhető az élettartama?
Nem, sőt esetleg még árthat is neki! A szélsőséges hőmérsékleten történő tárolás vagy üzemeltetés csökkenti az élettartamot, ezért ne tároljuk hűtőben az akkumulátort, ne hagyjuk a napon a kocsiban a laptopot, akkumulátort (más okból sem célszerű…).
Használat során törekedjünk arra, hogy a laptop sima, jól szellőző felületen legyen, a ventilátor szellőzőnyílásait ne takarja el semmi! Ez fokozottan érvényes az akkumulátor töltésekor, ilyenkor nagyobb a teljesítményfelvétel, a disszipáció, nagyobb szükség van a hűtés hatékonyságára. A túlmelegedett akkumulátornak csökkenhet az élettartama.

6.    Le kell húzni a töltőt ha feltöltött az akkumulátor?
Nem szükséges. Nem lehetséges túltöltés, az akkumulátor vezérlőelektronikája erre ügyel.

7.    Még több percet jelzett a laptop szoftvere, de hirtelen „se kép, se hang”. Mi történt?
A hátralévő akkumulátoros üzemidő csak egy becsült érték, ami a használat módja és az akkumulátor kondíciója határoz meg alapvetően. Mivel az akkumulátor öregszik, kapacitása csökken, ezért időszakonként szükség lehet újrakalibrálásra, azaz egy teljes feltöltésre és egy kikapcsolásig (leállásig) tartó lemerítésre, hogy a szoftver pontosabban tudja „belőni” a még rendelkezésre álló üzemidőt.

8.    Leejtettem az akkumulátort, és eltört a burkolata. Mit tegyek?
Az akkumulátorokban felhasznált anyagok a veszélyesek lehetnek a környezetre és az emberi egészségre. Ha az akkumulátor burkolata megsérül, vagy bármiféle anyag szivárgását tapasztalná, haladéktalanul jutassa el az országos begyűjtő hálózat egy pontjára, vagy valamelyik akkumulátor forgalmazóhoz. Semmiképpen ne dobja a kommunális hulladékok közé! További információt a „Környezetvédelem” menüpont alatt találhat.

9.    Az akkumulátor töltését nem jelzi a laptop szoftvere, és a hálózati töltőt kihúzva azonnal kikapcsol a gép. Mi a teendő?
Ha van lehetősége próbálja ki másik akkumulátorral is a laptopot. Ha erre nincs mód, vagy azzal nem jelentkezik ez a hiba, vegye fel Ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot a „Kapcsolat” menüpontban megadott elérhetőségek egyikén.
 
10.    A futárszolgálattól megkaptam az megrendelt akkumulátort. Kidobhatom a csomagolást?
Akár. De célszerű megőrizni, ha az akkumulátort bármilyen garanciális ok miatt vissza kellene küldeni áruházunknak, vagy huzamosabb ideig nem használná még szükség lehet rá.

11.    Nagyobb kapacitású akkumulátort rendeltem, és „lelóg” a laptopról. Ez miért van?
A nagyobb akkumulátorkapacitás hosszabb üzemidőt tesz lehetővé, ugyanakkor ennek ára is van: drágább, tovább tart a feltöltése, és nehezebb, nagyobb is. Vásárlás előtt mérlegeljük a nagyobb kapacitású akkumulátor előnyeit és hátrányait!

12.    Használat közben melegszik az akkumulátor. Ez hiba?
Töltés és lemerítés közben reverzibilis kémiai reakciók zajlanak le az akkumulátorban, amelyek hőtermelődéssel járnak. Ezért bizonyos mértékű (kézzel még elviselhető) melegedés természetes, normális. Ha nem ezt tapasztalná, vegye fel velünk a kapcsolatot!

13.    Sokáig nem használtam az akkumulátort, most viszont nem lehet tölteni. Mit lehet tenni?
A használaton kívüli akkumulátort 70-80%-ra feltöltve az eredeti csomagolásba vissza rakva száraz, hűvös de fagymentes helyen kell tárolni. Néhány havonta ellenőrizni kell a töltöttségi szintet és pótolni az önkisülés miatt elveszett töltést. Ha ezt elmulasztjuk, előfordulhat, hogy az akkumulátor annyira lemerül, hogy az elektronika nem tudja elindítani a töltést. Ez esetben hagyjuk a laptopon és töltésen, szerencsés esetben néhány óra múlva elindul a töltési folyamat.

14.    A laptop energiagazdálkodási beállításaival kell foglalkoznom?
Mindenkép érdemes! Ezek a beállítások segítenek optimalizálni a laptop fogyasztását, ezáltal pedig ritkábban válik szükségessé az akkumulátor töltése, vagyis nő az élettartama.

15.    Lehetséges az akkumulátort a laptop nélkül tölteni?
Speciális eszközök, berendezések és ismeretek nélkül nem. A Li-ion akkumulátorok különleges töltési/lemerítési karakterisztikát igényelnek, megfelelő védelmi áramkörök szükségesek a biztonságos használatukhoz, ezek nem megkerülhetőek.